Tır Karnesi nedir? TIR Karnesi Kaç Adet ? , Tır Karnesi Geçerlilik Süresi Nedir ? Tır Karnesi Örneği, Tır Karnesi Nasıl Doldurulur ? Tır Karnesi Ne İşe Yarar ? Tır Karnesi Nereden Alınır ? Tır Karnesi Hangi Ülkelere Düzenlenir ? Ve Tır Karnesi ile T1 arasındaki fark nedir ? gibi daha bir çok sorunuza cevap bulabileceğiniz bu yazımızda sizlere destek sunmaktayız. Bu Belge Uluslararası kara taşımacılığının dolayısıyla uluslararası ticaretin daha kolay bir hale gelmesini sağlayan bir gümrük transit belgesidir.
TIR karnesi, uluslararası taşımacılıkta kullanılan bir belge olup, taşıma sürecinde gümrük işlemlerini kolaylaştırır. TIR karnesi, taşıma sırasında geçilen ülkelerde gümrük vergilerinin ve diğer masrafların ödenmesini sağlar. Yük TIR Karnesi himayesinde hareket noktasındaki gümrük idaresinden, varış noktasında yer alan gümrük idaresine kadar bir prosedür altında taşınır ve bu prosedüre TIR taşıması adı verilir. Diğer bir lojistik ifade ile Taşıma Teminatı olarak da bilinen bu belge, İlgili Nakliyecinin Bağlı olduğu Ticaret odalarından temin edilmektedir.
TIR Karnesi tek bir TIR taşıması için düzenlenir. Yük hareket, varış ve transit gümrüklerine TIR Karnesi ile birlikte sunulur. TIR Karnesi şartlara uygun bir şekilde ilgili gümrük idaresine onaylatılır. Bu işlemden sonra TIR Karnesi gerekli kuruluşa ulaştırılmak için TIR işlemlerinin sürdürüldüğü Oda’ya iade edilir.
Tır karnesi Nedir ? ve sistemi ile ilgili Detaylı bilgi almak için whatsapp destek hattına 7/24 mesaj atabilir veya hemen arayarak bizimle iletişim kurabilirsiniz. Diğer Nakliye Hizmetlerimiz için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. En uygun navlun teklifleri için bize mail gönderebilirsiniz.
1. Tır Karnesi Sistemi
Uluslararası ticarette lojistik ve taşımacılık oldukça önemli bir yere sahiptir. Tır Karne Sistemi bağlantısında Karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığı olarak bu konuda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Tır Karnesi nedir? sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Tır Karnesi işlemleri taşıyıcı firmanın daha az işlem yaparak ve daha güvenli bir şekilde uluslararası ticareti gerçekleştirmesini sağlar. Bu sistem ülkelerin sisteme dahil olması ile başlar. Türkiye 1966 yılında, bakanlar kurulu kararı ile sisteme dahil olmuştur.
2. Tır Karnesi Geçerlilik Süresi
Tır Karnesi nedir; Tır Karnesi çıkartmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de TIR Karnesi geçerlilik süresi konusudur. TIR Karnesi, karneyi veren kuruluş tarafından belirlenen süre içerisinde hareket gümrüğünde gümrük kontrolünden geçesi koşulu ile TIR taşımasının varış gümrüğünde sonlandırılmasına kadar geçerlidir.
Her bir TIR Karnesinin farklı bir referans numarası bulunmaktadır. İhtiva ettiği sayfa sayısında göre 20, 14, 6 ve 4 yaprak olmak üzere çeşitlere ayrılmıştır. Peki TIR Karnesi kaç yaprak olmaktadır?
Karne yaprak sayıları, transit, varış ve hareket olarak geçilecek ülke ya da gümrük iadesi sayıları göz önüne alınarak, farklı basılmıştır. Bunun için TIR Karnesi açılırken, karneye işlem yapılacak olan varış, transit ve hareket gümrük idareleri sayısı hesaba katılmalıdır. Mesela 5 yapraklı bir TIR Karnesi 5 gümrük idaresi altında kullanılabilir.
3. TOBB TIR ve ATA Karnesi
Tır Karnesi nedir; Merpa Lojistik firması olarak TOBB TIR ve ATA Karnesi gibi gerekli olan her türlü belgeye sahip olarak profesyonel bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerine uygun pek çok çözüm seçeneği sunarak hizmetlerimizden mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlıyoruz. Aradıkları hizmet anlayışını bulmaları için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
ATA Karneleri İstanbul Sözleşmesi ve Ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında başka hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmaksızın, eşyaların geçici bir süreliğine ihracat ve ithalatını sağlayan gümrük belgesidir. Merpa Lojistik firması olarak Karne işlemlerimiz ile ilgili sizlere gerekli bilgilendirmeleri yaparak endişelerinizi ortadan kaldırıyoruz.
4. Tır Karnesi Nasıl Alınır?
Tır Karnesi nasıl alınır? Tır Karnesi Nedir ? almak için belirli şartlara eksiksiz bir şekilde uymak gereklidir. Firma yetkilisinin e-imza kartı, 1743 TL nakit teminat,(Bu Bedel yıllık oranda değişkenlik gösterecektir ) yetki belgesi ve araç listeleri fotokopisi, oda sicil kayıt sureti, adli sicil ve arşiv kaydı, şoför ismi listesi gibi bazı belgeler ile kolayca TIR Karnesi başvurusu yapabilirsiniz.
Peki Tır Karnesi nereden alınır? Tır Karnesi hareket ülkesinde ya da Tır Karnesi sahibinin yerleştiği veya ikamet ettiği ülkeden alınmaktadır.
5. Tır Karnesi Nasıl Doldurulur?
Tır Karnesi nasıl doldurulur? Tır Karnesi Nedir ? şu bilgiler ile doldurulmalıdır:
- TIR Karnesinin son geçerlilik tarihi (Düzenlendiği günden itibaren, düzenlenmiş olduğu gün hariç azami 75 gün)
- Kefil kuruluş bilgileri
- TIR Karne sahibinin tam bilgileri
- Kefil kuruluşun mühür ve imzası
- Hareket ülkesinin ismi ve ISO Alpha 3 kodu
- Varış ülkesinin ismi ve ISO Alpha 3 kodu
- Araç plaka numarası
- Onay belgesi numarası ve geçerlilik tarihi
- Araç eğer konteyner ise, araç kayıt numarası
- Düşünceler (örneğin havaleli ve ağır eşya)
- TIR Karne sahibinin imzası (el yazısı ile). Şirket kaşesinin tatbik edilmesi önerilir.
6. Tır Karnesi İşlemleri
Tır Karnesi Nedir, işlemleri ile ilgili daha fazla bilgi almak ve sunmuş olduğumuz nakliye hizmetlerden en iyi şekilde yararlanmak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Size en kısa süre içerisinde cevap vererek aklınıza takılan sorular ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi veriyoruz. Aklınızda hiçbir soru işareti bırakmayarak endişelerinizi tamamen ortadan kaldırıyoruz. Ulaştırma Bakanlığına bağlı birimlerin elektronik ortamda bazı uygulamalar ile çeşitli Tır İşlemleri Online olarak yapılabilmektedir.
Siz değerli müşterilerimizde firmamızın kaliteli hizmet avantajlarından yararlanmak Tır Karnesi Nedir hakkında daha detay için whatsapp destek hattına 7/24 mesaj atabilir veya hemen arayarak bizimle iletişim kurabilirsiniz. Diğer Nakliye Hizmetlerimiz için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. En uygun navlun teklifleri için bize mail gönderebilirsiniz.
Soru & Cevap
Tır Karnesi, hareket ülkesinde yada Tır Karnesi sahibinin yerleştiği veya ikamet ettiği ülkeden alınmaktadır.
Mesela 5 yapraklı bir TIR Karnesi 5 gümrük idaresi altında kullanılabilir.
Tır Karnesi Belgesi, Uluslararası Taşıma Yetki Belgesine ve öz mal araç sahibi şirket veya şahısların bulunduğu ildeki TİCARET Odalarına başvurulması suretiyle temin edilmektedir.